Visit Us On Facebook

16,9 milijuna kuna potpora za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama

Objavio RADA

Rezultati su to Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2021. godinu te Javnog poziva za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID-19.

Ministarstvo kulture i medija poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama osiguralo je za 171 program sredstva u ukupnom iznosu od 11.133.250,00 kuna temeljem provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2021. godinu. U skladu s propozicijama Javnog poziva najmanji odobreni iznos je 30.000,00 kuna, a najveći 350.000,00 kuna.

Na Javni poziv koji je bio usmjeren za poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja gospodarskih subjekata u okolnostima epidemije COVID-19 pristigla je ukupno 361 prijava.

Pozivom su obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih djelatnosti.

Za područje audiovizualnih djelatnosti za 52 projekta odobreno je ukupno 4.517.000,00 kuna. Od toga iznosa, za 11 projekata subjekata iz područja razvoja i proizvodnje videoigara odobreno je 1.443.000,00 kuna.

Od 51 odobrenog programa s područja književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti kroz 18 programa i iznosom od gotovo 2 milijuna kuna podržani su programi knjižara, uključujući i otvaranje nekoliko novih knjižara.

Kontinuirani rast broja prijava, ali i osiguranih proračunskih sredstava, potvrđuje važnost sustavne podrške poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama s glavnim naglaskom na jačanju njihovih poslovnih kapaciteta, ali i podizanju kvalitete, promidžbe i distribucije kulturnih proizvoda.

Osnovni kriterij dodjele sredstava bio je pad poslovnih prihoda poduzetnika u 2020. godini od najmanje 75% u odnosu na 2019. godinu koji je uzrokovan mjerama sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a ostvarenu potporu poduzetnici su obvezni utrošiti u roku od godine dana za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja.

IZVOR

Podijeli
Categories: NatječajiNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook