Visit Us On Facebook

50% veće potpore za poduzetnike naše regije

Objavio RADA

17. svibnja 2021. godine održana je 235. tematska sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV-a). Raspravljalo se o tri važne teme za hrvatsko društvo, a to su reguliranje rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, revidirane EU smjernice za regionalne potpore te Akcijski plan za provedbu Europskog stupa socijalnih prava


Tema koja je svakako najinteresantnija za nas odnosno za naše poduzetnike je druga tema GSV-a. Na drugoj temi GDV-a raspravljalo se je o smjernicama za regionalne državne potpore na temelju dokumenta Europske komisije. Komisija je donijela revidirane Smjernice za regionalne potpore kojima se utvrđuju pravila u skladu s kojima države članice mogu dodjeljivati državne potpore poduzetnicima radi doprinosa gospodarskom razvoju područja u EU-u koja su u nepovoljnom položaju, uz ravnopravne uvjete za sve države članice. Revidirane smjernice stupit će na snagu 1. siječnja 2022.. Regionalne potpore važan su instrument koji države članice koriste za jačanje regionalnog razvoja. Komisija je revidirane Smjernice za regionalne potpore donijela na temelju evaluacije postojećih pravila provedene 2019. i opsežnog savjetovanja o nacrtu teksta sa svim dionicima, uključujući države članice, regionalna i lokalna tijela, poslovna udruženja, interesne skupine, pojedinačne poduzetnike i građane. Hrvatska je bila ranije podijeljena na dvije regije što se tiče gospodarstva (male, srednje i velike poduzetnicima), kontinentalnu i jadransku Hrvatsku i na natječajima su bili jednaki uvjeti potpora od 25%. 


Napravljena je nova statistička podjela regija. Od 1. siječnja 2022. regije će biti podijeljene na: Jadransku regiju koja je ostala ista (7 jadranskih županija), na Panonsku Hrvatsku (5 slavonskih županija plus Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka)  na Sjevernu Hrvatsku (Zagrebačka županija, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka) te na grad Zagreb.


U Panonskoj Hrvatskoj potpore s 25% porast će na 50%, na sjeveru Hrvatske također s 25% na 50%, u Jadranskoj regiji idu s 25% na 40%, a u gradu Zagrebu s 25% na 35%. Za srednje i male poduzetnike se još za 10% diže potpora. 

50% veće potpore za poduzetnike naše regije 1

Budući da naša županija te naš Grad Daruvar spada u Panonsku Hrvatsku vidljivo je da se potpora za naše poduzetnike povećala za čak 50%, dakle s 25% na 50%. Također, za srednje i male poduzetnike potpora se diže za još 10% . Iz navedenog se daje zaključiti da potpora od 50% za velike poduzetnike je 60% za srednje te 70% za male.  

Vesele nas ovakve mjere koje potiču naše poduzetnike i koje su od višestruke koristi za poslovne subjekte, gospodarstvenike te ulagače.

Autor
Nicol Polenus mag.oec.

razvojna.nicol@daruvar.hr

50% veće potpore za poduzetnike naše regije 2

Preuzmite članak

50% VEĆE POTPORE ZA PODUZETNIKE NAŠE REGIJE


50% veće potpore za poduzetnike naše regije 3
Podijeli
Categories: Novosti

Skip to content
Visit Us On Facebook