Visit Us On Facebook

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE

Objavio RADA

Digitalizacija poslovanja danas je siguran i brz put do dobrih poslovnih rezultata. Dostupna je u svim dijelovima poslovanja pa tako i u poljoprivredi.


Tehnologija u poljoprivredi se primjenjuje u mapiranju polja, GPS navođenju, digitalnim tržnicama, varijabilnoj aplikaciji gnojiva i sl. Postoje i razni online servisi kao što su ARKOD-a i AGRONET-a te aplikacije za upravljanje proizvodnjom i dokumentiranje kao Agrivi i dr. U uporabi postoje i razni tržišni alati koji skraćuju opskrbne lance te kreiraju potpuno novi kanal pristupa kupcima.

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE 1

Matija Žulj je direktor hrvatske agro-tehnološke kompanije Agrivi gdje je razvijena jedna od najrazvijenijih aplikacija za poljoprivredu. Aplikacija daje potrošačima detaljan uvid u proizvodnju, omogućava bolji i brži izbor te povećava sigurnost hrane. Pomoću aplikacije potrošač skeniranjem koda dobiva informacije o podrijetlu proizvoda, o njegovom uzgoju te o nutritivnom sastavu proizvoda. Proizvođačima omogućuje postizanje premium kvalitete te samim time i više cijene. Aplikacija je među top 10 rješenja na svijetu i među top 3 u Europi. U Hrvatskoj surađuju sa više od 500 klijenata, a također sudjeluju i sa Ministarstvom poljoprivrede te ih educiraju o digitalizaciji. 

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE 2

Također, još jedna od novosti za poljoprivrednike je elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI). Pomoću elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici će izbjeći svu nepotrebnu papirologiju, uštedjeti vrijeme, radne sate i novac. Iskaznica mijenja sve dosadašnje kartice koje su poljoprivrednici koristili: zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela te karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Poljoprivrednici će imati jedinstvenu identifikaciju, moći će koristiti elektroničko potpisivanje dokumenata te podnositi zahtjeve za potporu u AGRONET-u. Preko iskaznice je moguće pristupiti i sustavu e-građani te koristiti 74 različite elektronske usluge.

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE 3

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) za novo programsko razdoblje (2021.-2027.) kao jedan od glavnih ciljeva navodi veću usmjerenost na istraživanje, tehnologiju i digitalizaciju. Na taj način bi privukli mlade u poljoprivredni sektor. Digitalizacija poljoprivredno-prerađivačkog sektora bi trebala obuhvatiti inovacija podržane umjetnom inteligencijom i digitalnim alatima. Njihovu primjenu u svakodnevnom poslovanju poduprijet će i Europska Unija.


Digitalizacija bi trebala biti dostupna u svim segmentima poslovanja, zadnje se pojavila u poljoprivrednom sektoru, ali se svakim danom sve više razvija. Poslodavci, ali i kupci bi trebali biti uključeni u razvitak i novine digitalizacije.


Digitalizacija poljoprivrede razvija se svakim danom sve brže i daje poslodavcima razne mogućnosti za efikasnije poslovanje.

Autor
Ivana Bedi struč.spec.oec.

razvojna.ivana.bedi@daruvar.hr

DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE 4

Preuzmite članak


DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE


DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE 5
Podijeli
Categories: Novosti

Skip to content
Visit Us On Facebook