Visit Us On Facebook

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Objavio RADA

Kroz članak Društveno poduzetništvo upoznali smo se s definicijom društvenog poduzetništva, ključnim načelima i prednostima istog. Kroz ovaj članak donosimo nekoliko primjera dobre prakse.


Primjeri dobre prakse u svijetu

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 1

Vjerojatno najpoznatiji primjer u svijetu je Grameen Banka (u prijevodu Ruralna banka) koju je osnovao utemeljitelj koncepta mikro kredita Muhammad Yunus 1976.godine. 94% banke je u vlasništvu njenih članova (uglavnom žena). Preostalih 6% je u vlasništvu države Bangladeš. Glavna djelatnost banke je kreditiranje siromašnih, posebno žena, te kreditiranje prosjaka.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 2

John Lewis Partnership veliki britanski lanac vrlo ekskluzivnih robnih kuća, jedna od najstarijih radnički vođenih poduzeća u svijetu, točnije poduzećem upravlja 76.500 zaposlenika. Radi se o dioničkom društvu u kojem je svaki zaposlenik ravnopravan partner s jednakom vlasničkim udjelom i pravom glasa.

Primjeri dobre prakse u Republici Hrvatskoj

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 3

“Sapuni s točkicama – društveno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba” projekt je Udruge slijepih Zagreb koja je prepoznala i pokrenula Socijalno uslužna zadruga Martinov plašt. Udruga slijepih Zagreb je, kao korak više i proširenje navedenog projekta, osnovala tvrtku Sfera Visia j.d.o.o. s ciljem stvaranja radnih mjesta za nezaposlene članove udruge. Zaposlene su tri slijepe i slabovidne osobe koje proizvode tekući sapun „Dodir prirode“ od prirodnih sastojaka. Ovisno o potražnji i plasmanu na tržištu, planiraju se dodatna zapošljavanja.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 4

HEDONA d.o.o. društveno poduzeće i integrativna radionica čiji je osnivač Udruga osoba s invaliditetom Križevci. Radi se tvornici čokolade iz Križevaca koja se bavi proizvodnjom  kakao, čokoladnih i bombonskih proizvoda, a uglavnom zapošljava osobe s invaliditetom. Otvorili su novi proizvodni pogon u studenom 2020. u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci koji se prostire na 600 metara kvadratnih.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 5

Socijalna zadruga Humana Nova je pionir društvenog poduzetništva koja djeluje na području Međimurske županije, grada Zagreba i grada Labina. Potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. 

Primjeri dobre prakse u Daruvaru

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 6

Udruga Ždralice Daruvar je aplicirala uz projektne partnere Razvojnu Agenciju Daruvar i Udrugu osoba s invaliditetom, na Poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.”  sa projektom Ždralice pokreću. Kroz projekt, Udruga se transformira u društveno poduzeće te rješava probleme marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina – dugotrajno nezaposlenih žena i osoba s invaliditetom uz stvaranje novih proizvoda, rukotvorina od tkanine. Provedba projekta je započela 01.10.2020.

Autor
Danica Cetin Pajer, struč.spec. oec.
Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar

razvojna.agencija@daruvar.hr

DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 7

Preuzmite članak

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE


DRUŠTVENO PODUZETNIŠVO PRIMJERI DOBRE PRAKSE 8
Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook