Visit Us On Facebook

IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA

Objavio RADA

Dana 16. ožujka 2021. održana je prva sjednica Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske na kojoj su sudjelovali župani iz Panonske regije. Uključeno je 8 županija: Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i predstavnici Svjetske banke. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak  u svrhu unapređenja gospodarstva u istočnom dijelu Hrvatske predlaže izradu Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske.


Svjetska banka pruža tehničku pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi četverogodišnjeg programa Rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Od 2020. i naša županija ulazi u projekt zajedno sa Sisačko-moslavačkom i Karlovačkom županijom kako bi se u potpunosti obuhvatila čitava Panonsku regija. Glavni cilj ove suradnje je pružiti potporu u provedbi Vladinog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji teži gospodarskom oporavku i razvoju istočne Hrvatske.

IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA 1

Znamo kako je naša regija pogođena teškim gospodarskim i ekonomskim stanjem, zbog novonastale  situacije u svijetu. Upravo zbog navedenog, svrha plana je stvoriti Koordinacijsko vijeće Panonske Hrvatske usmjereno prema stvaranju zajedničkih dogovora i razmatranja novonastalih problema. Cilj je usmjeren na resurse  županija koje bi kroz zajedničke aktivnosti mogle stvoriti znatno veće razvojne pomake, što bih dovelo do povećanja zaposlenosti, veća ulaganja u gospodarski sektor, te poboljšanje životnih uvjeta u našoj regiji.


Na to je ministrica Tramišak izjavila: “Panonska Hrvatska ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz privlačenje stranih investicija, podršku razvoju malih i srednjih poduzetnika i modernizaciju proizvodnje. Ovo nam je prilika za strukturne promjene u gospodarstvu Panonske Hrvatske i rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ulaganjem u istraživanje i razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine, razvoj pametnih vještina, može se postići gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj ove regije. Posebno treba istaknuti ulaganja u strateške sektore kao što su poljoprivreda, IKT sektor, prehrambeno-prerađivačka, drvno-prerađivačka, metalo-prerađivačka industrija te turizam“.

IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA 2

Kako bih se ojačala konkurentnost čitave Panonske regije, Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva koji bi se trebao realizirati kroz nadolazećih 6 mjeseci.  Usmjerenost je usredotočen na pet prioritetnih industrija:

1) poljoprivredno-prehrambenu,

2) drvno-prerađivačku,

3) informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT),

4) turizam,  5) metaloprerađivačku i strojarsku industriju. Plan bi trebao biti izrađen kroz sljedećih 6 mjeseci.

Autor
Nicol Polenus mag.oec.

razvojna.nicol@daruvar.hr

IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA 3

Preuzmite članak


IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA


IZRADA PLANA ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE OD STRANE OSAM PANONSKIH ŽUPANIJA 4
Podijeli
Categories: NovostiEdukacija

Skip to content
Visit Us On Facebook