Visit Us On Facebook

KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA

Objavio RADA

U današnjem svijetu i pod novonastalim okolnostima  nije više dovoljno biti dobar proizvođač. Ključ svega je kako postati uspješan poljoprivrednik, jest biti dobar proizvođač, ali i dobar upravitelj vlastitog poljoprivrednog gospodarstva. Svi znamo kako je gospodarska grana poljoprivrede u našoj zemlji podcijenjena s obzirom na to koliko doprinosi razvoju.

Čitav svijet je usmjeren prema modernizaciji, što obuhvaća i modernizaciju poljoprivrede kao takve. Raznim strategijama i metodama pokušava se postići što produktivnije i isplativije  poljoprivredno gospodarstvo.


Nema jednostavne upute kako biti uspješan u tom poslu, ali postoje bitne odrednice za koje možemo reći kako uveliko doprinose uspješnom radu  poljoprivrednika.

KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA 1

1. Organizirano i vješto upravljanje aktivnostima

Praćenje utrošenih radnih sati važno je radi planiranja sadašnjih i nadolazećih aktivnosti. Na temelju utvrđenih podataka o utrošenim radnim satima, poljoprivrednik može planirati tijek aktivnosti za sljedeću nadolazeću sezonu. Praćenje učinkovitosti rada zaposlenika, važno je za  sezonske poslove radnika tijekom trajanja pojedinih berbi.

2. Kontroliranje troškova

Ova odrednica odnosi se na modernizaciju poljoprivrede. Senzori, dronovi, napredni traktori s automatiziranim sustavima upravljanja, softveri i mnoge druge tehnologije. Sve je usmjereno na to kako bi poljoprivrednici bili produktivniji i profitabilniji.

3. Znanja o najboljim proizvodnim procesima 

Uspješni, poljoprivrednici moraju biti usmjereni na proizvodnju onog što tržište želi i onoga što potrošači traže. Prema navedenim saznanjima treba se usmjeriti proizvodnja, prema što većoj kvaliteti kako bi se zadovoljilo tržište, a samim time potrebe potrošača.

4. Informiranje na vrijeme  

Poljoprivrednici se susreću s mnogo nepredvidljivih problema, kao što su vremenske neprilike, bolesti, potražnja, ponuda ili pad tržišne cijene. Kako bi se na vrijeme spriječili daljnji gubitci i štete treba voditi brigu o informiranju u što kraćem vremenskom roku.

5. Odlučivanje na temelju podataka

Ključna odrednica je donošenje odluka na temelju novonastalih podatak. Upravljanje na temelju vlastite intuicije i osjećaja može se negativno odraziti na  produktivnost što može dovesti do gomilanja proizvodnih troškova. Dobar poljoprivrednik uvijek zna koliko je utrošeno resursa za određenu kulturu odnosno za čitavu sezonu.


KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA 2
KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA 3

Autor
Ivana Bedi struč.spec.oec.

razvojna.ivana.bedi@daruvar.hr

KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA 4


Preuzmite članak

KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA                

KLJUČ POSTOJANJA DOBROG POLJOPRIVREDNIKA 5
Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook