Visit Us On Facebook

Kreće nova runda: Evo tko će dobiti kredite subvencija

Objavio RADA

Podnositelj zahtjeva mora pronaći stan ili kuću, odnosno građevinsko zemljište za gradnju kuće na području Hrvatske, prvi je korak do subvencioniranog kredita, objavila je državna Agencija za pravni promet nekretninama (APN), pišu 24 sata.

U ponedjeljak su pozvali banke da pošalju ponude za kredite za nabavku nekretnine za mlađe od 45 godina. Po tom pozivu, efektivna kamatna stopa ne smije biti veća od 3,75 posto tijekom prvih pet godina otplate, a najmanje još dvije godine ne smije rasti više od 10 posto. Rok otplate bit će između 15 i 30 godina, a banke moraju pripremiti i plan otplate kredita za iznos od 100.000 iskazan u mjesečnim obrocima i anuitetima. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojemu se nekretnina kupuje, odnosno gradi. Hrvatska je podijeljena u osam kategorija i bit će između 30 i 51 posto.

Nakon odabira nekretnine, podrobnije informacije i uvjete treba potražiti u nekoj od banaka, odnosno kreditnih institucija s kojima će APN sklopiti Ugovor o davanju subvencioniranih kredita. Kad odluči gdje želi kredit, toj kreditnoj instituciji treba priložiti dokaze da zadovoljava uvjete koji su objavljeni na internetskoj stranici apn.hr/subvencionirani-stambeni-krediti/put-do-kredita. Sve dokumente će kreditna institucija predati APN-u. Treba zadovoljiti poprilično uvjeta pa se treba odmah primiti posla zato što je za subvencije država u ovoj rundi pripremila 10 milijuna kuna, a APN će zaprimati zahtjeve dok se taj iznos ne potroši.

O dodjeli će odlučivati posebno povjerenstvo prema redoslijedu podnošenja zahtjeva kreditnih institucija. U APN-u tvrde kako će odluke o odobravanju dostaviti kreditnoj instituciji podnositelja u roku tri dana od njezina donošenja.

Po zaprimanju odluke o odobravanju, kreditna institucija ima osam dana da APN-u dostavi ugovor o subvencioniranom kreditu koji treba potpisati i ovjeriti pa vratiti kreditnoj instituciji na potpis i ovjeru.

Više na POVEZNICI

Podijeli
Categories: NatječajiNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook