Visit Us On Facebook

Liderova konferencija “Dan velikih planova” okupila ekonomske stručnjake

Objavio RADA

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na poslovnoj konferenciji 29. rujna 2021. godine “Dan velikih planova”. Fokus ovogodišnje Konferencije bio je na temama o nastavku i daljnjem razvoju poslovanja nakon krize uzrokovane pandemijom te prilikama koje donosi Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Na Konferenciji su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Alexander Plekhanov, direktor za tranzicijski utjecaj i globalnu ekonomiju Europske banke za obnovu i razvoj.

Ministar Ćorić okupljenima se obratio na temu ekonomske politike Vlade Republike Hrvatske u 2022. godini te na samom početku čestitao svim gospodarstvenicima na uspješnoj borbi s covid krizom. Istaknuo je potom ulogu Vlade Republike Hrvatske tijekom posljednjih godinu i pol dana.

“Subvencije koje smo davali bile su najizdašnije u Europi. Iako su se milijarde kuna pretočile u nešto lošije fiskalne pokazatelje zemlje, moramo biti optimistični zbog naše ekonomske perspektive. BDP bi trebao rasti više od projiciranih 6,5 posto. Vjerujemo da će to biti tako, jer treći kvartal pokazuje da je hrvatska ekonomija otpornija nego li je bila na početku krize 2008. Neki indikatori rasli su i više od očekivanog, primjerice promet u industriji, koji je rastao po stopi od 16,7 posto, što je za 6,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. To nam ulijeva veliki optimizam upravo zbog činjenice da smo prije godinu dana, s istog ovog mjesta, dali do znanja da ćemo za gospodarstvo u iduće četiri godine učiniti sve da napravimo iskorak u konkurentnosti. Ovdje posebno ističem našu prerađivačku industriju koja mora biti oslonac domaće ekonomije”, kazao je ministar Ćorić.

Ministar je za kraj naglasio: “Naša ekonomija svojom strukturom, u relativno kratkom vremenskom razdoblju, može postati mala otvorena, fleksibilna ekonomija, ako novac iz različitih europskih omotnica, a u sljedećih 10 godina nam je na raspolaganju 25 milijardi eura, uložimo u pravom smjeru. Okolnosti nam idu na ruku i ovakvu šansu nismo imali posljednjih 30 godina”.

Podijeli
Categories: Novosti

Skip to content
Visit Us On Facebook