Visit Us On Facebook

Ministrica Tramišak u Bruxellesu: “9 milijardi eura potaknut će značajnije ulaganje u istraživanje, znanost, inovacije, daljnji razvoj gospodarstva, zelenu i digitalnu tranziciju

Objavio RADA

Tijekom sastanka ministrica Tramišak naglasila je kako su upravo financijska sredstva Kohezijske politike od ključne važnosti za ujednačen i kontinuiran razvoj Hrvatske. Ministrica se osvrnula na rezultate postignute u prošlom financijskom razdoblju od 2014.- 2020. godine, ali i na buduće razdoblje od 2021.- 2027. godine kada će Republici Hrvatskoj na raspolaganju biti dvostruko više sredstava, točnije 25 milijardi eura, od čega se čak devet milijardi odnosi na Kohezijsku politiku.

„Sredstva za kohezijsku politiku donijela su nam puno toga u prošlom programskom razdoblju od 2014.-2020. kroz ulaganja u istraživanje i razvoj, inovacije, obrazovni sustav, podizanje kvalitete zdravstvene zaštite i cjelokupni razvoj gospodarstva, a u novom razdoblju nas čekaju još veći izazovi, ali i još veće prilike, posebno kada govorimo u kontekstu zelene i digitalne transformacije našeg gospodarstva i naših regija“, rekla je ministrica Tramišak.

„25 milijardi eura koja su nam na raspolaganju trebali bi početi koristiti već od sljedeće godine. Odmah po završetku procesa programiranja koje je u fazi finalizacije, već sredinom iduće godine, očekujemo raspisivanje prvih poziva, a paralelno s time počinjemo i s korištenjem sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u okviru kojeg nam je dostupno 6,3 milijarde eura“, istaknula je ministrica Tramišak.


„Većina sredstava u novom razdoblju će ići kroz otvorene javne pozive, što znači da nema pred-definiranih projekata kao što je to bio slučaj u prošlom razdoblju. Određene alokacije su već planirane za faziranje takvih projekata iz prošlog razdoblja koji se neće uspjeti završiti do 2023. godine, ali u novom razdoblju cilj nam je dati priliku i općinama i gradovima i poduzetnicima s područja različitih dijelova Hrvatske i to kroz raspisivanje otvorenih javnih poziva s velikim naglaskom na digitalizaciju i zelenu tranziciju“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Konačno, ministrica je zaključila kako su Republici Hrvatskoj na raspolaganju izdašna sredstva u narednih 9 godina, zna se koji su nam prioriteti, spremnih projekata ima, kako od strane javnih korisnika, tako i od strane poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, različitih udruga civilnog sektora i različitih institucija. Svi zajedno moramo doprinesti tome da budemo brži i učinkoviti te da se ostave svi zacrtani ciljevi.

Podijeli
Categories: Novosti

Skip to content
Visit Us On Facebook