Visit Us On Facebook

Naš prvijenac među projektima!

Objavio RADA

S obzirom da je ovo prvi samostalni projekt koji smo prijavili te ga provodimo, volimo reći da je to naš prvijenac. Radi se o projektu koji je, nakon ponovnog pokretanja Razvojne agencije Daruvar, prijavljen, u isto vrijeme s velikom nadom i hrpom nevjerice da će proći. Godinu prije, kada je zaposlena bila samo tadašnja ravnateljica, projekt je bio već odbijen. Naime, na ovakvim natječajima, prolazile su agencije i poduzetnički potporne institucije koje su imale rezultate iza sebe, brojne zaposlene i slično.

Kod nas je situacija kaskala, Razvojna je do dolaska sadašnjeg gradonačelnika Damira Lneničeka, bila u mirovanju, nije se imalo puno za napisati jer za sve velike projekte i sredstva treba vremena, ne ide preko noći. Od procesa pripreme ideje, čekanja prikladnog natječaja, prijave pa onda i čekanja na faze odabira, prođe i po godinu do dvije.

No naravno, morali smo pokušati.

Projekt je osmišljen kako bismo sadržajem maksimalno privukli poduzetnike,  da shvate kakve im mogućnosti pružamo te da steknu povjerenje u nas. Osim toga, osmišljen je i kako bismo dio naših plaća pokrili kroz njega te time rasteretili gradski proračun. Prijavljen je u rujnu 2019. godine u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Naš prvijenac među projektima! 1

U vrijeme početka prvog vala pandemije, započeto je ugovaranje te je s 30.ožujkom projekt pod nazivom „Poboljšanje usluga za MSP-ove na području grada Daruvara i općina Dežanovac, Končanica i Sirač“- nama draže kao PPI započeo s provedbom.

Kroz projekt se provode brojne konzultacije s poduzetnicima, redovno objavljujemo stručne članke na našoj redizajniranoj web stranici te su izrađena tri web alata za pomoć poduzetnicima (Procjena poduzetničke sposobnosti, Pravni oblici tvrtki-što otvoriti? te Ocjena tvrtke).

Osim redovnog informiranja, održane su i radionice za poduzetnike i OPG-ove: četiri radionice u Daruvaru, tri radionice u Općini Končanica te po dvije radionice u Općini Sirač i Općini Dežanovac. Radionice su bile na teme: Komercijalizacija inovacije, ESIF financijski instrumenti u poljoprivredi, Mjere ruralnog razvoja koje doprinose razvoju OPG-a i razvoju poduzeća u poljoprivrednoj djelatnosti i Pokretanje poslovanja.

Uz radionice, održana su dva okrugla stola: okrugli stol na temu Ženskog poduzetništva koji se održao u Daruvaru te okrugli stol održan u Općini Končanica na temu Poslovanje OPG-a u vrijeme pandemije.

Naš prvijenac među projektima! 2

Važno je napomenuti da je kroz ovaj projekt zaposlena jedna mlada osoba koja je na taj način dobila priliku ostati i graditi svoj život u našem malom Gradu. Također, pokriven je dio plaća djelatnica koje su angažirane na projektu.

Daljnjom provedbom ovog projekta planira se potaknuti, prvenstveno kroz organizaciju i suradnju gospodarskih subjekata na ovom području, gospodarsku aktivnost kroz razvoj poduzetništva, stvaranja novih radnih mjesta i povećanje izvornih prihoda u proračun, a u drugoj fazi, kroz rad Agencije i kroz kvalitetno osmišljavanje razvojnih gospodarskih projekata osigurati povećanje prihoda i od dotacija iz zemlje i inozemstva, a to se odnosi na financijska sredstva nadležnih ministarstava i EU fondove.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 506.095,38 kn, iznos potpore= 379.571,53 kn.

Projekt je sufinancirala Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook