Visit Us On Facebook

Nastavlja se sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Objavio RADA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna planira objaviti novi Javni poziv. Ove godine je osigurano 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je za 100 milijuna kuna više no prošle godine. Također je osigurano i dodatnih 100 milijuna kuna za obiteljske kuće koje su oštećene u potresima te se za takve objekte planira objaviti novi javni poziv.

Prošle godine je Fond sufinanciranje obnove odobrio za 3.100 obiteljskih kuća, a razlika u odnosu na dosadašnju provedbu programa jest što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući mikrosolare.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60% bespovratnih sredstava i podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Prijave za sufinanciranje će i ove će godine biti digitalne, uz funkcionalno unaprjeđenu aplikaciju za prijavu.

Više na: POVEZNICA

Podijeli
Categories: NatječajiNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook