Visit Us On Facebook

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela

Objavio RADA

Dana 28. studenog 2008. godine otvorena je mini sirana obitelji Jareš iz Donjih Sređana, prva mini sirana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Siranu je otvorio tadašnji Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija. Skupu su nazočili dožupan Zvonimir Karakaš, predstojnik ureda župana Dalibor Jurlina, pročelnica za poljoprivredu Dominka Tomerlin-Pretula, pročelnik za gospodarstvo Milan Biljan i pročelnica za gospodarstvo grada Bjelovara Sonja Novak , načelnik Dežanovca Damir Valečić i 100-tinjak posjetitelja

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 1

Obiteljsko gospodarstvo Adele i Vlade Jareš poljoprivredom se bave od 1992. godine. Pokušavali su se baviti različitim vidovima poljoprivrede od tova junadi, ekološke proizvodnje povrća i mliječnog govedarstva. No našli su svoj interes u proizvodnji i preradi mlijeka. Od nekoliko grla u staji , problema sa mastisom i lošom kvalitetom mlijeka, do 25 krava, vrhunske klase mlijeka i mnogo vrsta sireva. Prije četiri godine uz pomoć savjetnika HZPSS-a Marije Kuhinek prvo su popravili klasu mlijeka, počeli sijati livade, spremati sjenažu, uveli mljekovod. Povećavali su dohodovnost svog obiteljskog gospodarstva prodajući svježi sir na tržnici u Pakracu. No mlada obitelj Jareš željela je i dalje napredovati u znanju i primjeni novih tehnologija u proizvodnji. Prva radionica proizvodnje polutvrdog sira na „Danima sira u gradu sira“ 2006 godine im je dala ideju kako dalje, zatim prisustvuju mnogim radionicama od kojih su neke održane u vlastitoj sirani. Adela i Vlado Jareš su osnivači Udruge proizvođača sira i mliječnih prerađevina Bjelovarsko-bilogorske županije „BIL-SIR“. Kao članovi Udruge prezentiraju se na mnogim manifestacijama diljem Lijepe naše.

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 2

OPG Jareš Adela u tim Razvojne agencije Daruvar vjeruje od samih početaka! 2018. godine RA-DA im je izradila prijavu na natječaj za provedbu Podmjere 4.2. »Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda« – provedba tipa operacije 4.2.1. »Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima« – objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka. Cilj projekta bio je zaokruživanje proizvodnog asortimana sirane OPG Adela Jareš te povećanje proizvodnih kapacitete sirane OPG Adela Jareš kroz uvođenje novih proizvoda i novog tehničko-tehnološkog procesa. Kroz ovaj projekt osiguralo se novo zapošljavanje te je OPG plasirao novi proizvod: kuhani sir. Ukupna vrijednost projekta iznosi 373.617,39 kn a ostvareni iznos potpore iznosi 186.808,70 kn.

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 3

Nakon odobrenog projekta za mjeru 4.2.1., OPG Jareš Adela prijavljuje se na natječaj za tip operacije  1.1.1. „ Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ s projektom Modernizacija mehanizacije i opreme na OPG-u Jareš Adela. Kroz projekt se ulaže u novu dugotrajnu imovinu u cilju povećanja ekonomičnosti, produktivnosti i efikasnosti poljoprivredne proizvodnje te se potiče zaštita okoliša, uz kupnju poljoprivredne mehanizacije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 140.155,31 kn, a ostvareni iznos potpore iznosi 68.849,98 kn.

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 4

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju koje su nam iskazali i veselimo se daljnjoj suradnji!

Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 5
Od polja do stola kod naših klijenata- OPG Jareš Adela 6
Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook