Visit Us On Facebook

Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19

Objavio RADA

Vjerujem da ne postoji osoba koja nije čula za virus COVID -19 i njegov opasan utjecaj na zdravlje stanovništva, no kako je zapravo pojava pandemije utjecala na gospodarstvo Hrvatske.  Poduzeća, trgovine, agencije, ustanove, dakle svi koji nisu zaustavili svoje poslovanje tijekom  pandemije morali su se prilagoditi novom, društvenom  odgovornom poslovanju. Virus je preobrazio uobičajenu dinamiku naših poslovnih i društvenih odnosa te brzinu uvođenja tehnologije, i sve to u samo nekoliko tjedana.

Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 1

Poslodavci su sukladno Zakonu o radu organizirali i omogućili poslovanje od kuće, a rad na daljinu postao je primarni oblik poslovanja. U mnogim slučajevima uvodila se preraspodjela radnog vremena, omogućilo se korištenje godišnjeg odmora ali na žalost došlo je do velikog broja otpuštanja djelatnika.


Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 2

Onima koji  su koji su morali zaustaviti ili ograničiti svoje poslovanje i tako ostali bez prihoda, omogućeno je korištenje niza mjera kako bi se smanjili negativni utjecaji pandemije na gospodarstvo. HZZ potpore za očuvanje radnih mjesta – cilj mjere je bio očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane virusom COVID -19 narušena gospodarska aktivnost. Subvencija je iznosila 4.000,00 kn po radniku, a nastavljena je i u lipnju.


Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 3

Financijski instrument „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ HAMAG – BICRO je namijenio je subjektima malog gospodarstva koji su pogođeni pandemijom , a isti je u cijelosti financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj ovog Financijskog instrumenta je bilo osiguranje likvidnosti za nastavak poslovanja.


Porezne olakšice za poduzetnike pogođene pandemijom odnosile su se na odgodu poreznih obveza na rok od tri mjeseca, oslobađanje od obveze doprinosa na novčane potpore za isplatu neto plaća primljene od Zavoda za zapošljavanje a namijenjene očuvanju radnih mjesta, potpuno ili djelomično oslobađanje od obveze doprinosa i određenih vrsta izravnih poreza za poduzetnike koji su najsnažnije pogođeni krizom, djelomično oslobođenje poreza za obveznike koji ostvaruje dohodak po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima, i obročnu otplatu poreznih obveza  koje su bile odgođene, a za koje poduzetnik nije ostvario pravo na porezno oslobođenje. Ministarstvo financija je odgodilo predaju svih financijskih izvještaja za prvo tromjesečje svim obveznicima predaje izvještaja.

Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 4

COVID-19 promijenio je svijet, ostavljajući posljedice na svakodnevni život i na poslovanje kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. S obzirom na situaciju, prisiljeni smo promijeniti ustaljene navike i ponašanje, prilagoditi se i preživjeti. Ovo se odnosi na sve nas, ali posebno na poduzetnike, koji su preko noći dovedeni u poziciju zatvaranja firmi, te prebacivanja dijela djelatnosti u virtualni svijet kako bi osigurali barem neki prihod, potreban za opstanak firme. Mjere pomoći, koje je donijela Vlada Republike Hrvatske bile su važne su i dobre, ali  i uz njih, poduzetnici moraju pronaći načine kako se nositi s mnogim novim problemima. Nekima je možda ova situacija i pogodovala, pa su se morali nositi s povećanom potražnjom za svojim uslugama, te se organizirati u skladu s novim mjerama zaštite djelatnika i sprečavanja pojave i širenja zaraze.

Autor
Marija Kovačić

razvojna.marijak@daruvar.hr

Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 5

Preuzmite članak

Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19


Poslovanje u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 6
Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook