Visit Us On Facebook

PRIČE NAŠIH OPG-OVACA – KOLAČEK MIRO

Objavio RADA

OPG Kolaček Miro nalazi se u naselju Dioš, u Općini Končanica. Nositelj OPG-a Kolaček Miro rođen je 25.10.1964. godine. Završio je srednju prometnu školu, zaposlen je u Vodoprivredi na radnom mjestu vozača i strojara. Prije toga nositelj je radio u Komunalcu Đulovac i Novogradnji Daruvar. Uz redovan posao i poslove na poljoprivredi nositelj je aktivan u Vatrogasnom društvu Borova kosa. OPG postoji oko 20 godina i isto toliko je Kolaček Miro nositelj.

OPG Kolaček Miro bavi se proizvodnjom orašastog voća. Posjeduje 3,06 hA zemlje od čega 0,17 hA čine trave i djetelinsko travne smjese, a ostalih 2,89 hA lupinasto voće. Od životinja gospodarstvo ima 5 rasplodnih ovaca. Gospodarstvo proizvodi orahe, lješnjake i janjad za prodaju. Prvi nasad oraha posađen je 2014. godine kada je posađeno 70 sadnica oraha na 1 hA, zatim je 2015. godine posađen nasad lješnjaka na površini od 1 hA, a 2016. godine je na 0,89 hA posađen još jedan nasad lješnjaka. Ukupno na gospodarstvu ima 70 sadnica oraha mješovite sorte i 1400 sadnica lješnjaka sorte Istarski dugi i Rimski. Gospodarstvo je 2016. godine počelo s proizvodnjom janjadi i željelo je proširiti stado do 25 grla ovaca.

Gospodarstvo se u proizvodnji janjaca susreće s rizikom od bolesti koje preveniraju redovitim cijepljenjem te s rizikom od divljači i bježanja ovaca koje preveniraju ograđenim pašnjacima. U proizvodnji orašastog voća suočava se s brojnim rizicima kao što su bolesti, mraz i divljač. Svoje nasade nastoji zaštititi redovitim obrezivanjem i špricanjem sadnica dozvoljenim sredstvima te ograđivanjem nasada i postavljanjem repelenata.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na Natječaj za provedbu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” koji se provodio putem Lokalnih razvojnih strategija, te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Cilj projekta bio je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja. Nabavom nove mehanizacije olakšao se i ubrzao proizvodni proces te se povećala kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Modernizacija mehanizacije u svrhu stvaranja uvjeta za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta gospodarstvu je osigurala održivi razvoj. Gospodarstvo želi u narednim godinama doseći matično stado od 25 grla, tada bi proizvodnja bila oko 20 janjadi godišnje što bi donijelo prinos od 20kn/kg. Očekuje se, kroz 10 godina, prinos od 90 tona lješnjaka i 6 tona oraha. Gospodarstvo planira orahe prodavati po cijeni od 15 kn/kg, a lješnjake po 20 kn/kg.

Takva proizvodnja osigurala bi dovoljno prihoda za dostojanstven život i ostanak na ruralnom području kao i nastavak širenja gospodarstva. Kroz projekt je gospodarstvo nabavilo noviji traktor i prikolicu.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook