Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Bogdan Alen

Objavio RADA

OPG Bogdan Alen nalazi se u Daruvaru, nositelj gospodarstva rođen je 30.03.1974. godine, oženjen je i otac dvoje djece. Supruga Alenka i sinovi, Ivan i Jan, pomažu nositelju s poljoprivrednim radovima na gospodarstvu. Završio je školu za strojarskog tehničara u Daruvaru, a kasnije je pohađao izobrazbu za vozača i trgovca. 2017. godine je pohađao osposobljavanje savjetodavne službe za ekološku proizvodnju.

Ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva je 2.449,53 eura. Gospodarstvo posjeduje 2,89 ha zemlje od čega 0,19 ha čini jezgričasto voće i 2,70 ha lupinasto voće. Gospodarstvo se bavi ekološkom poljoprivredom od 2017. godine. Prvi nasad posađen je prije 2010. godine, 90 stabala na 0,89 ha, no imaju slabi urod zbog mraza. Drugi nasad posađen je 2017. godine na 1,24 ha, 120 stabala te treći nasad u proljeće 2018. na 0,57 ha posađeno je 50 stabala. Urod se očekuje za 10 godina, a puni urod za 10-15 godina. Od sorti oraha posađene su sorte Jupiter, Šejnovo i Drjanovski. Ekološka proizvodnja zahtjeva razne analize tla, organske i mineralne gnojidbe, duboko oranje tla itd., a uz to naravno, kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura dolaze rizici od bolesti, štetočina ili elementarnih nepogoda. Gospodarstvo svoje proizvode planira prodavati na veliko, po cijeni od 30 kn/kg očišćenih oraha.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Bogdan Alen 1

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Cilj projekta bio je modernizacija i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanog kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata. Nakon ostvarenog cilja ulaganja gospodarstvo ima osnove za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Bogdan Alen 2

Ulaganjem kroz projekt uložilo se u proširenje proizvodnog kapaciteta što povećava prinose, a modernizacijom mehanizacije i opreme ubrzao se proizvodni proces. Na taj način se omogućila održivost poljoprivrednog gospodarstva, tržišno orijentirana proizvodnja i dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području. Kroz projekt gospodarstvo je kupilo zemlju i 100 sadnica oraha koje su posadili na kupljenoj zemlji, od mehanizacije gospodarstvo je uložilo u novu prikolicu, motornu kosu, motornu prskalicu i traktorsku frezu.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook