Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Čehulić Sanja

Objavio RADA

OPG Čehulić Sanja nalazi se u gradu Daruvaru. Nositeljica OPG-a Sanja Čehulić rođena je 27.08.1991. godine. Završila je srednju trgovačku školu u Daruvaru, nakon čega je jednu godinu radila kao konobarica, a trenutno je nezaposlena te je priliku za ostvarivanje dovoljno prihoda za svoju obitelj pronašla u djelatnosti proizvodnje lješnjaka na vlastitom gospodarstvu. Gospodarstvo je u upisnik upisano 2016.godine. Gospođa Čehulić je u braku i ima dvoje djece na koju imaju namjeru prenijeti naviku rada na selu i očuvanja tradicije.

OPG Čehulić se bavi ekološkom poljoprivredom od 2016. godine.  U jesen 2016. godine je posađeno oko 2785 sadnica, 90% sorte istarskih duguljastih lješnjaka i 10% sorte rimski oprašivači. Sorta Istarski dugi potječe iz porodice Corylusavellana. Grm ove sorte dosta je bujan više raste u širinu nego u visinu pa je loptastog oblika. To je najmasovnija sorta u Hrvatskoj, zastupljena je s oko 80% u svim plantažama. Široka rasprostranjenost uvjetovana je njenim dobrim osobinama. Plod je krupan, duguljastog je oblika, a njegova specifična aroma čini ga najpoželjnijom konzumnom sortom. Sorta Rimski potječe iz porodice Corylusavellana. Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. To je druga najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. Plod je krupan, okruglastog oblika koji je izrazito pogodan za daljnju preradu. Ekološka proizvodnja zahtjeva puno strpljenja i ulaganja, a uz to naravno, kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura dolaze rizici od elementarnih nepogoda, bolesti i štetočina. Od bolesti i štetočina se štite samo obrezivanjem i rezidbom, jer s obzirom na ekološki certifikat ništa drugo nije dozvoljeno.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Čehulić Sanja 1

Cilj projekta bio je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta. Kroz projekt se uložilo u širenje nasada ekoloških lješnjaka na zemlji koja je kroz projekt kupljena. Posađeno je ukupno 800 sadnica (740 sadnica sorte Istarski duguljasti i 60 sadnica sorte Rimski),  te se očekuje povećanje prinosa za 30%. Kako bi se povećanje proizvodnje moglo pratiti bila je potrebna modernizacija već zastarjele poljoprivredne mehanizacije te se uložilo u nabavu novijeg traktora i novog malčera većeg radnog zahvata. Modernizacijom mehanizacije i opreme ubrzao se proizvodni proces za 30%. Na taj način se omogućava održivost poljoprivrednog gospodarstva, tržišno orijentirana proizvodnja i dovoljno prihoda za dostojanstveni život za ostanak na ruralnom području te nova zapošljavanja.

Privredni značaj lješnjaka kao artikla u međunarodnoj trgovini ogroman je. Za plasman plodova lješnjaka nema nikakvih ograničenja jer je proizvodnja deficitarna. Plodovi su transportabilni i prikladni za manipuliranje. Privredni značaj lješnjaka je i u tome što njegov uzgoj nije kompliciran, ne napadaju ga mnoge bolesti i nametnici, zadovoljava se i skromnijim uvjetima, ali pri takvim uvjetima daje manje ekonomske rezultate. Lješnjak je uglavnom rasprostranjen u umjereno kontinentalnoj zoni i sredozemnoj klimi. Kada ekološki lješnjaci krenu imati urod, gospodarstvo će se kvalitetnim ekološkim plodovima moći plasirati na tržište. Gospodarstvo na ovom području ima mogućnost prodaje na veliko, prodaju na kućnom pragu ili prodaju na sajmovima. U Hrvatskoj je proizvodnja lješnjaka u stalnom opadanju.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook