Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG GRAHOVAC MILAN

Objavio RADA

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Milan Grahovac, rođen je 18.07.1966. godine. Nositelj posljednjih 10 godina radi u Ceste d.o.o. Pohađa sve dostupne radionice i predavanja vezane uz proizvodnju i uzgoj orašastog voća. Sjedište gospodarstva nalazi se u Općini Đulovac, a gospodarstvo je upisano u upisnik poljoprivrednika 16.01.2003.

Ekonomska veličina gospodarstva je 2.140,32 eura. Gospodarstvo se bavi proizvodnjom orašastog voća. Posjeduje 4,87 ha zemlje, od čega je na 2,14 ha nasad lješnjaka, 0,30 hA kukuruza u zrnu, 1,81 hA ugari i 0,62 hA livade i pašnjaka. Gospodarstvo je 2003. godine posadilo prvi nasad od oko 300 sadnica, zatim je drugi nasad posadilo 2007. godine, oko 380 sadnica, a posljednji nasad posađen je 2017. godine. Sveukupno gospodarstvo ima oko 880 sadnica. Posađene sadnice su 90% sorte istarskih duguljastih lješnjaka i 10% sorte rimski oprašivači. Najveći rizik gospodarstvu predstavljaju štetočine, elementarne nepogode i divljač. Od štetočina se štite prskanjem dozvoljenim pesticidima i obrezivanjem. Od divljači se štite postavljanjem žičane ograde, te na jednom dijelu nasada postavljanjem električnog pastira.

Poljoprivredno gospodarstvo željelo je modernizirati i olakšati proizvodnju te smanjiti troškove ekonomski učinkovitijim strojevima.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Priče naših OPG-ovaca: OPG GRAHOVAC MILAN 1

Gospodarstvo je ovim projektom nabavilo noviji traktor te novi usisavač za kupljenje lješnjaka. Planira lješnjake nastaviti prodavati po cijeni od 65 kuna/kg očišćeni, a s obzirom na manje troškove proizvodnje i održavanja imat će više sredstava za dodatno širenje nasada.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook