Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Jeniček Emil

Objavio RADA

OPG Jeniček Emil nalazi se u Daruvaru, a projekt se provodi na području Općine Končanica, u katastarskoj općini K.O. Brestovac gdje se nalaze nasadi oraha. Nositelj gospodarstva rođen je 28.08.1951. godine. Emil Jeniček je završio višu ekonomsku školu i u mirovini je od 2001.godine te sa sinom Ivanom koji je također u mirovini radi na uzgoju lješnjaka i oraha. Nositelj nema formalno poljoprivredno znanje, ali je sudjelovao u svim dostupnim edukacijama i predavanjima.

OPG Jeniček Emil se bavi uzgojem lješnjaka i oraha. Ekonomska veličina gospodarstva je 3.321,75 eura. Gospodarstvo posjeduje 4,25 ha zemlje na kojoj se je zasađena lijeska i orah. Cijena za jedan kilogram jezgre lješnjaka je 50 kn, a za orah 40kn. Tržište ima veliki interes za očišćenim lješnjacima i orasima te OPG nema problema u prodaji istih. Na OPG-u nema zaposlenih, a u poslovima na gospodarstvu pomažu supruga i sin.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Jeniček Emil 1

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Jeniček Emil 2

Cilj projekta bio je modernizacija i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja. Ulaganjem u modernizaciju mehanizacije gospodarstvo će smanjiti troškove održavanja poljoprivrednih površina za 20% te povećati radnu učinkovitost. S obzirom na veličinu poljoprivrednog gospodarstva te dotrajalosti opreme nužno je opremu zamijeniti za noviju.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Jeniček Emil 3

Kroz projekt se uložilo u kupnju rabljenog traktora, novog malčera sa međurednom obradom te kupnju novog sakupljača oraha i lješnjaka.

Nakon ostvarenog cilja ulaganja gospodarstvo ima osnove za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta. Kroz projekt se omogućila održivost poljoprivrednog gospodarstva te tržišno orijentirana proizvodnja.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook