Visit Us On Facebook

PRIČE NAŠIH OPG-OVACA: OPG KOPRIVA DALIBOR

Objavio RADA

OPG Kopriva Dalibor uz podršku Razvojne agencije Daruvar ostvario je potporu u ukupnom iznosu od čak 171.124,50 kn. Potporu u iznosu od 60.000,00 kn ostvario je prijavom na natječaj za mjeru za financiranje projekata u 2020.godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, poduzetništva i obrta, na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina dok je 111.124,50 kn ostvario prijavom na natječaj za mjeru 1.1.2. LRS Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

PRIČE NAŠIH OPG-OVACA: OPG KOPRIVA DALIBOR 1

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kopriva Dalibor, nalazi se u naselju Dioš, općina Končanica. Nositelj gospodarstva je Dalibor Kopriva, rođen 30.04.1989. Završio je fakultet za inžinjera elektronike te je zaposlen na radnom mjestu nastavnika matematike u srednjim školama u Bjelovaru. Dalibor Kopriva je završio osposobljavanje za mlade poljoprivrednike te planira ići na daljnja osposobljavanja. Želi se baviti poljoprivrednom uz primarni posao te od toga napraviti obiteljsku tradiciju. Član OPG-a Kopriva Dalibor je i njegov otac Josip Kopriva koji je bio nositelj gospodarstva.

PRIČE NAŠIH OPG-OVACA: OPG KOPRIVA DALIBOR 2

Predmet poslovanja gospodarstva je kombinacija ostalih ratarskih usjeva uz lupinasto voće. Posjeduje 6,23 ha zemlje od čega je 1,19 ha kukuruz u zrnu, 1,15 ha trava i djetelinsko-travne smjese, 2,42 ha i 1,47 ha lupinastog voća. Gospodarstvo proizvodi kukuruz i orahe za prodaju. Godišnje gospodarstvo proizvede oko 12 tona kukuruza koji proda na kućnom pragu. Ekološka proizvodnja zahtjeva razne analize tla, organske i mineralne gnojidbe, duboko oranje tla itd. Gospodarstvo se susreće sa rizicima kao što razne bolesti, štetočine ili elementarne nepogode. Od bolesti i štetočina gospodarstvo se pokušava zaštititi špricanjem bakrom, kolcima i mrežicama oko oraha. Osim rizika za orahe, također su kukuruzi izloženi rizicima. Neki od rizika su divljač, elementarne nepogode, štetočine i bolesti.

Kroz projekte se uložilo u kupnju ekoloških sadnica sorte Istarski duguljasti lješnjaci 600 komada i kupnju ekoloških sadnica lješnjaka sorte Rimski 150 komada, također se uložilo i u kupnju novog malčera te kupnjom novijeg traktora pomoću kojega se brže i učinkovitije obavljaju radovi na gospodarstvu. Aktivnostima projekata  gospodarstvo si je olakšalo daljnje širenje nasada lješnjaka i  oraha pomoću modernizacije mehanizacije kojom prate konstantni rast uroda. U naredne tri godine gospodarstvo planira posaditi lješnjake i orahe na oko 3,5 ha površine.

PRIČE NAŠIH OPG-OVACA: OPG KOPRIVA DALIBOR 3

Privredni značaj lješnjaka kao artikla u međunarodnoj trgovini ogroman je. Područje grada Daruvara poznato je po velikoj koncentraciji proizvodnje orašastih plodova na malom području. Na ovom području je zasađeno sveukupno 600 hA lješnjaka i 200 hA oraha što je najveća koncentracija orašastog voća na području Hrvatske. Za plasman plodova lješnjaka nema nikakvih ograničenja jer je proizvodnja deficitarna. Plodovi su transportabilni i prikladni za manipuliranje. Područje grada Daruvara je također pogodno zbog blizine okolnih mjesta na kojima se održavaju razni sajmovi.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook