Visit Us On Facebook

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG Matina Miroslav

Objavio RADA

OPG Matina nalazi se u Daruvarskom Brestovcu, naselje u sastavu Općine Dežanovac. Nositelj gospodarstva Miroslav Matina, završio je srednju školu za tokara a posljednjih 39 godina radi u POD d.o.o. Dežanovac. Oženjen je i ima dvoje djece.

Nositelj pohađa sve edukacije i predavanja kako bi poboljšao svoje poslovanje te je završio osposobljavanje za ekološku proizvodnju.

Gospodarstvo je 2003. upisano u upisnik poljoprivrednika. Predmet poslovanja gospodarstva je kombinacija ratarskih i voćnih kultura. Gospodarstvo posjeduje sveukupno 5,81 hA zemlje od kojih 0,83 hA pšenice, 1,27 hA kukuruza u zrnu, 0,98 hA zobi, 0,14 hA koštićavo voće i 2,59 hA lupinastog voća. Sve poljoprivredne kulture osim lješnjaka gospodarstvo koristi za vlastite potrebe. Gospodarstvo se bavi ekološkom proizvodnjom lješnjaka od 2016. godine.

U poslovima na gospodarstvu aktivno sudjeluju svi članovi obitelji. Jedan od sinova želi preuzeti gospodarstvo na sebe te možda u budućnosti uvesti i nove djelatnosti na gospodarstvu.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG Matina Miroslav 1

Cilj projekta bio je modernizacija i unapređenje procesa rada što će se postići ulaganjem u novu mehanizaciju. Time će se također postići i veći prinosi te smanjenje potrošnje goriva za održavanje nasada. Nakon ostvarenog cilja ulaganja gospodarstvo će imati osnove za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta.

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG Matina Miroslav 2

Kroz projekt se uložilo u novi traktor gdje se uštedjelo na gorivu. Uložilo se i u novi malčer i kombajn za lješnjake čime se omogućuju brži i efikasniji poljoprivredni radovi te smanjenje vremena obavljanja radova. Novom i modernijom opremom, stekla se osnova za širenje gospodarstva. Zamjenom dotrajale mehanizacije, koja je ekonomski i ekološki prihvatljivija, učinkovitije se održava nasad i osigurava povećanje prinosa za 20%.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook