Visit Us On Facebook

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG MILDE JASNA

Objavio RADA

OPG Milde Jasna nalazi se na području Općine Končanica. Nositelj gospodarstva je gospođa Jasna Milde, majka dvoje djece, trenutno radi u trgovini dječjom robom, Monimari j.d.o.o. Također, pohađa razne vrste predavanja i edukacije kako bi što više poboljšala poslovanje svog gospodarstva.

Gospodarstvo je upisano u upisnik poljoprivrednika 2006. godine i posluje proizvodnjom orašastog voća. Gospodarstvo posjeduje 6,21 ha zemlje, od čega je na 6,16 ha nasad lješnjaka, a 0,05 su oranice s povrćem, dinjama, lubenicama i jagodama. Cijela obitelj sudjeluje u radovima na gospodarstvu i tako stvaraju i grade obiteljsku tradiciju ekološke proizvodnje lješnjaka.

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG MILDE JASNA 1

Posađene sadnice su 90% sorte istarskih duguljastih lješnjaka i 10% sorte rimski oprašivači. Sorta Istarski dugi potječe iz porodice Corylusavellana.. To je najmasovnija sorta u Hrvatskoj. Široka rasprostranjenost uvjetovana je njenim dobrim osobinama. Plod je krupan, duguljastog je oblika. Plod ima posebnu aromu što ga čini najpoželjnijom konzumnom sortom. Sorta Rimski potječe iz porodice Corylusavellana. To je druga najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. Plod je pogodan za daljnju proizvodnju.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG MILDE JASNA 2

Cilj projekta je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanog kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata. Time će se također postići i veći pronosi, smanjenje potrošnje goriva za održavanje nasada te siguran i ograđen nasad. Nakon ostvarenog cilja ulaganja gospodarstvo će imati osnove za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta i za zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području.

PRIČE NAŠIH OPG-ovaca: OPG MILDE JASNA 3

Gospodarstvo svoje proizvode prodaje isključivo na veliko i imaju dogovoren otkup lješnjaka.  Područje grada Daruvara je na dobroj tržišnoj lokaciji te nema zagađenosti jer u blizini nema velikih industrija. Za plasman proizvoda lješnjaka nema nikakvih ograničenja jer je proizvodnja deficitarna, a plodovi su prikladni za manipuliranje. Uzgoj lješnjaka nije kompliciran i zadovoljava se i skromnijim uvjetima.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook