Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Moučka Franjo

Objavio RADA

Nositelj OPG-a Moučka Franjo rođen je 23.09.1963. godine. Završio je školu za strojarskog tehničara te policajca. Bio je zaposlen kao policajac, te 2015. godine odlazi u redovitu mirovinu i iste godine nasljeđuje gospodarstvo od svojih pokojnih roditelja. 2017. godine u Pučkom učilištu u Daruvar završava osposobljavanje za voditelja OPG-a. Gospodarstvo je u upisnik upisano 2016. godine. Gospodin Moučka je oženjen i ima četvero djece te mu je namjera održati gospodarstvo u funkciji kako bi djeca koja sada pohađaju srednju školu  i fakultet preuzela gospodarstvo i nastavila obiteljsku tradiciju.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Moučka Franjo 1

OPG Moučka Franjo posluje mješovitim usjevima uglavnom ratarskih kultura. Posjeduje 5,06 ha zemlje i ima u najmu 2,5 ha zemlje. Od toga su na   5,52 ha oranice – kukuruz, zob i ostale žitarice u konvencionalnoj proizvodnji, koje se koriste za ishranu ovaca koje su u sustavu potpore te svinja koje ima za vlastite potrebe. Uz navedeno, posjeduje i voćnjak u kojemu se na 0,09 ha nalazi nasad jezgričastog voća a na 1,24 ha nasad ekoloških oraha. Nasad ekoloških oraha posađen je 2016. godine od kojih se za 5 godina očekuje 600 kg oraha u ljusci. U objektu koji će se kroz projekt rekonstruirati nositelj ima u planu skladištiti i ekološke orahe. Na gospodarstvu nema zaposlenih djelatnika već sve poslove obavljaju članovi obitelji.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Moučka Franjo 2

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Moučka Franjo 3

Cilj projekta je modernizacija i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja što će se postići rekonstrukcijom gospodarskih zgrada i kupnjom nove mehanizacije. Time će se postići veći prinos, kvalitetnija ishrana stoke te smanjenje potrošnje goriva. Također, ulaganjem u modernizaciju mehanizacije gospodarstvo će smanjiti troškove održavanja poljoprivrednih površina za 20% te povećati radnu učinkovitost. S obzirom na veličinu poljoprivrednog gospodarstva te dotrajalosti opreme nužno je opremu zamijeniti za noviju. Traktor bi se zamijenio za noviji, također je nužno nabaviti malčer zbog ekoloških nasada oraha jer je isti potrebno malčirati tijekom godine kao i novi agregat i tanjurače. Osim u mehanizaciju, gospodarstvo bi uložilo i u gospodarske objekte, izmjenu dotrajalog krovišta te betonske podloge.  Nakon ostvarenog cilja gospodarstvo će imati osnove za daljnje širenje proizvodnog kapaciteta i za zaradu dovoljnog prihoda za ostanak na ruralnom području.

Priče naših OPG-ovaca: OPG Moučka Franjo 4

Prema statistikama, uzgoj ekoloških proizvoda veći je nego izvoz, a potražnja prema takvim proizvodima pokazuje kako neće biti problem plasirati svoje proizvode. Postoji velika potražnja mesa janjadi koja je visokokvalitetna namirnica. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izražena je konkurencija za proizvode koji se nalaze na gospodarstvu, ali gospodarstvo može konkurirati svojom kvalitetom i cijenom te bez problema poslovati. Tradicijska obiteljska proizvodnja jedna je od bitnih marketinških elemenata na ovom području. Potencijalnim kupcima ulijevaju osjećaj povjerenja i pozitivne obiteljske atmosfere. Gospodarstvo svoj marketing temelji na marketingu ”od usta do usta” te preporukom zadovoljnih kupaca i poznanika.

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook