Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Paclik Miro

Objavio RADA

OPG Paclik Miro nalazi se u Končanici. Nositelj OPG-a Miro Paclik rođen je 27.04.1957. godine. Završio je srednju školu za plinoinstalatera te je godinama radio u poduzeću Darkom d.o.o. pri čemu je išao na razne edukacije i izučavanja za potrebne tvrtke. Oženjen je te otac dvoje djece. Sin radi s ocem te se želi nastaviti baviti poljoprivredom uz primarni posao kako bi nastavio obiteljsku tradiciju.

OPG Paclik Miro bavi se ostalim biljnim usjevima uz stočarstvo u ekološkoj proizvodnji. Posjeduje 4,02 ha zemlje od čega je 0,68 ha kukuruz u zrnu, 0,89 ha zob, 0,99 ha trave i djetelinsko-travne smjese, 0,57 ha krmno korijenje i kupusnjače, 0,05 ha povrće, dinje, lubenice i jagode te 0,84 lupinasto voće. Osim toga, posjeduje 11 rasplodnih ovaca te 7 ostalih ovaca. U 2007. godini je posađen 0,5 hA ekoloških lješnjaka koje imaju u planu prodavati, te je 2017. godine posađeno još 0,5 hA lješnjaka. Posjeduju dvije sorte lješnjaka, a to su Istarski duguljasti i Rimski. Sorta Istarski dugi potječe iz porodice Corylusavellana. Ta sorta je zastupljena u većini plantaža u RH. Istarski dugi je jedan od najpoželjnijih sorta u Hrvatskoj, plod je krupan i duguljast. Sorta Rimski potječe iz porodice Corylusavellana. To je druga najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. Plod je krupan, okruglastog oblika koji je izrazito pogodan za daljnju preradu. Plod je pogodan za daljnju preradu te je krupan i okruglastog oblika.

Na gospodarstvu trenutno nema zaposlenih, poslove obavljaju članovi obitelji, posebice sin koji planira nastaviti sa poslovanjem OPG-a u budućnosti

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Cilj projekta bio je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta. Kroz projekt se kupila zemlja u Općini Končanica te se posadio novi ekološki nasad oraha uz postojeći nasad eko lješnjaka. Kupile su se sadnice eko oraha sorte Šampion, Jupiter i Geisenheim 139. Od mehanizacije uložilo se u noviji traktor, malčer i trimer. Troškovi su svedeni na minimum što omogućavaju noviji strojevi i priključci. . Na taj način se omogućava održivost poljoprivrednog gospodarstva, tržišno orijentirana proizvodnja i dovoljno prihoda za dostojanstveni život za ostanak na ruralnom području te nova zapošljavanja.

Privredni značaj lješnjaka je u tome što njegov uzgoj nije kompliciran, ne napadaju ga nametnici te zadovoljava i skromnim uvjetima. Prednost ima i smještaj gospodarstva koje se nalazi na području Daruvara, na dobroj tržišnoj poziciji te nema zagađenja jer nema velikih industrija u blizini. Također, gospodarstvo ima mogućnost za sudjelovanja u raznim sajmovima u Daruvaru i okolici Daruvara.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook