Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG PAJTL VLATKA

Objavio RADA

OPG Pajtl Vlatka nalazi se u Siraču. Nositelj gospodarstva je gospođa Vlatka Pajtl, trenutno radi u trgovini Gavranović d.o.o. Uz gospođu Pajtl, članovi gospodarstva su suprug i kćer. Također, nositeljica pohađa razne vrste predavanja i edukacije kako bi što više poboljšala poslovanje svog gospodarstva.

Gospodarstvo je upisano u upisnik poljoprivrednika 2006. godine i bavi se kombiniranom proizvodnjom različitih voćnih vrsta. Gospodarstvo posjeduje 5,24 ha zemlje, od čega je 1,07 ha kukuruz u zrnu, 0,73 ha livada i trajni pašnjaci, 1,45 ha koštičavo voće, 1,90 ha lupinasto voće te 0,09 ha grožđe za ostala vina.

Priče naših OPG-ovaca: OPG PAJTL VLATKA 1

Prvi nasad lješnjaka posađen je 2006. godine kada je posađeno 630 sadnica koje su u punom rodu iako smanjenih prinosa zbog sumnjivog podrijetla kupljenih sadnica. Sorte lješnjaka su istarski duguljasti i rimski. Posađene sadnice su 90% sorte istarskih duguljastih lješnjaka i 10% sorte rimski oprašivači. Sorta Istarski dugi potječe iz porodice Corylusavellana. Grm ove sorte dosta je bujan više raste u širinu nego u visinu pa je loptastog oblika. To je najmasovnija sorta u Hrvatskoj, zastupljena je s oko 80% u svim plantažama.

Priče naših OPG-ovaca: OPG PAJTL VLATKA 2

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Poljoprivredno gospodarstvo je željelo modernizirati i unaprijediti proizvodni proces rada i poslovanja. Modernizacijom mehanizacije su olakšali proizvodnju i smanjili troškove ekonomski učinkovitijim strojevima.

Gospodarstvo je kroz projekt nabavilo novi usisivač za lješnjake, novu frezu te novu prikolicu.

Priče naših OPG-ovaca: OPG PAJTL VLATKA 3

Pun urod svih sadnica se očekuje 2025. godite te lješnjake planiraju prodavati od 50kn/kg očišćenih lješnjaka.

Zahvaljujemo se našim klijentima na povjerenju i veselimo se novim projektima!

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook