Visit Us On Facebook

Priče naših OPG-ovaca: OPG Santo Ivica

Objavio RADA

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivica Santo, rođen je 27.08.1984. godine. Nositelj je završio srednju školu za mesara te radi u struci u mesnici u Daruvaru. Sveukupno nositelj ima 14 godina radnog iskustva. Pohađa sve dostupne radionice i predavanja vezane uz ekološku proizvodnju organizirane, a poljoprivredom se bavi od 2015. godine. Sjedište gospodarstva nalazi se u Lipovac Majuru, a u upisnik poljoprivrednika upisano je 2016. godine.

Ekonomska veličina gospodarstva je 3.001,30 eura. Gospodarstvo se bavi proizvodnjom orašastog voća. Prvi nasad oraha posađen je 2016. godine na površini od 2,56 hA. Posađeno je 320 sadnica domaćih oraha. Nakon toga, 2017. godine gospodarstvo je posadilo nasad lješnjaka na 1,38 hA, 600 sadnica sorte istarski i rimski. Gospodarstvo se od podizanja nasada bavi ekološkom proizvodnjom, a ulaganje se odnosi isključivo na ekološku proizvodnju. Najveći rizik u poljoprivrednoj proizvodnji oraha su elementarne nepogode. Osim elementarnih nepogoda gospodarstvo se suočava s rizikom od bolesti, štetočina i divljači. Rizike preveniraju obrezivanjem te špricanjem dozvoljenim sredstvima. Od divljači se štite postavljanjem repelenata. Gospodarstvo se želi širiti i razvijati te nastoji postati tržišno orijentirano.

Poljoprivredno gospodarstvo željelo je proširiti nasad ekoloških lješnjaka uz kupnju poljoprivrednog zemljišta. Osim toga željelo je modernizirati mehanizaciju koja je zastarjela te bi s njom kao takvom bilo teško pratiti povećane proizvodne kapacitete i pune urode koje gospodarstvo očekuje kroz nekoliko godina. Takvim ulaganjem gospodarstvo bi si omogućilo održivost poljoprivrednog gospodarstva, tržišno orijentiranu proizvodnju i dovoljno prihoda za dostojanstveni život za ostanak na ruralnom području te nova zapošljavanja.

U Razvojnu agenciju Daruvar javili su se sa željom da se prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su kroz isti ostvarili potporu u iznosu od 15.000 €.

Gospodarstvo je ovim projektom nabavilo 600 sadnica lješnjaka i poljoprivredno zemljište na kojima ih je zasadilo. Puni urod svih sadnica očekuje se u 10. godini, stoga bi 2028. godine očekivani prinos po sadnici u godini iznosi 10-12 kg lješnjaka u ljusci i 100 kg oraha u ljusci što će se prodavati po 20 kn/kg lješnjaka u ljusci i 20 kn/kg orasi u ljusci. Od mehanizacije kroz projekt se uložilo u traktor, frezu i malčer.

Podijeli
Skip to content
Visit Us On Facebook