Visit Us On Facebook

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti?

Objavio RADA

Odlučili ste se za veliki korak, postati poduzetnik, no što prije samog osnivanja poduzeća? Da li ćete otvoriti obrt ili trgovačko društvo ovisi o djelatnosti kojom ćete se baviti. Ono što im je svima zajedničko je da se bore na tržištu, nastoje prodati proizvod ili uslugu, povećati broj klijenata te povećati prihode i smanjiti rashode. Tri najčešća gospodarska subjekta u Republici Hrvatskoj  su obrt, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j. d.o.o.) i društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Tvrtke se razlikuju  pravnim oblikom, načinom registracije i troškovima, načinom na koji odgovaraju za obveze te kako vode poslovne knjige.


Obrt

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti? 1

Obrt ima najdužu tradiciju u Hrvatskom gospodarstvu. Otvaranje obrta ustvari je veoma jednostavno.  Za razliku od j. d.o.o. i d.o.o. temeljni kapital ovdje ne postoji. Obrt možete registrirati putem e-aplikacije ili osobnim dolaskom u ured državne uprave u gradu ili županiji. Troškovi osnivanja ne bi trebali prelaziti 400,00 kn. Prednosti obrta osim jednostavnog otvaranja i zatvaranja je i vođenje jednostavnog knjigovodstva, također i mogućnost paušalnog oporezivanja. Prednost je što se porez na dodanu vrijednost obračunava prema naplaćenim izlaznim fakturama i plaćenim ulaznim fakturama.  Obrt također ima i svoje nedostatke. Za registraciju obrta potrebna vam je potvrda o stručnoj osposobljenosti, majstorskom ispitu i sl. Obrtnik za obveze odgovara neograničeno, odnosno cijelom svojom imovinom. Također, obrt je jedan od nametima najopterećeniji oblik poslovanja (  stopa oporezivanja dohotka  je progresivna kao i doprinosi na plaću).


Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti? 2

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću je nekoliko godina dostupno poduzetnicima za registriranje. S obzirom da je potrebna svota temeljnog kapitala vrlo mala, svega 10 kn, a osnivanje brzo i jednostavno putem javnog bilježnika, nije ni čudno kako je j. d.o.o. vrlo popularan gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj. Troškovi osnivanja iznose oko 800,00 kn. Društvo može imati najviše do tri osnivača ali samo jednog direktora. Prednost je što je stopa oporezivanja dobiti fiksna (20%) . Negativna stavka je što  j. d.o.o. mora 25 % svoje dobiti stavljati u svoje rezerve. Kada rezerve društva pređu iznos od 20.000,00 kn , društvo je prema zakonu dužno obaviti reviziju  kako bi moglo preoblikovati društvo u d.o.o. (ako dokapitalizaciju uplatite u novcu, ne postoji obveza revizije). Također je negativni aspekt što poreznu obvezu predstavlja razlika između zaračunatog PDV-a iz izlaznih faktura i pretporeza iz ulaznih faktura, neovisno da li su fakture naplaćene/plaćene.


Društvo s ograničenom odgovornošću                                    

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti? 3

Društvo s ograničenom odgovornošću ( d.o.o.) je društvo kapitala, a temeljni kapital za osnivanje mora iznositi 20.000,00 kn ( većinom u novcu ali moguće je u obliku stvari ili prava). Troškovi osnivanja se kreću oko 4.000,00 kn. Osim visokih troškova osnivanja i temeljnog kapitala , nedostaci d.o.o. su i dvojno knjigovodstvo, stroga zakonska regulativa poslovanja te porezna obveza koja je ista kao i kod j.d.o.o. Prednosti d.o.o. je što može imati više osnivača te njihovi osnivački ulozi ne moraju biti jednaki. Osobna odgovornost svakog osnivača je ograničena. Stopa oporezivanja dobiti je fiksna ( 20%).

Autor
Marija Kovačić

razvojna.marijak@daruvar.hr

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti? 4

Preuzmite članak

Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti?


Razlika između pravnih oblika tvrtki: obrt, j. d.o.o. i d.o.o., što otvoriti? 5
Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook