Visit Us On Facebook

U Šibeniku održana provedbena radionica za korisnike bespovratnih sredstava odobrenih na pozivu “Prostori sudjelovanja”

Objavio RADA

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u ponedjeljak i utorak (23. i 24. lipnja) u Šibeniku je održala provedbenu radionicu za 50-ak predstavnika 31 organizacije kojima su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata odobrenih na pozivu “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Sudionike radionice uvodno su pozdravili Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, ujedno i kao predstavnici posredničkih tijela odgovornih za upravljanje i korištenje Europskog socijalnog fonda.

U svom izlaganju Luka Bogdan je naveo da je ovaj poziv ugovoren u izvanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i radom Nacionalne zaklade u tim izvanrednim uvjetima, a sve s ciljem da se u kontinuitetu održi financiranje udruga te da se provedbom ugovorenih projekata da novi zamah razvoju lokalnih zajednica.

– U okviru ovoga poziva prvi put su ugovorene pojednostavljene troškovne opcije kako bi se korisnicima olakšalo upravljanje bespovratnim sredstvima. Uporabom pojednostavljenih troškova pridonosi se pravilnijoj uporabi fondova, niža je stopa pogreške, znatno se smanjuje i administrativno opterećenje Nacionalne zaklade kao Posredničkog tijela razine 2 u upravljanju Europskim socijalnim fondom, a korisnicima olakšava pristup ovom fondu – zaključio je Bogdan.

Tijekom dvodnevne provedbene radionice djelatnici Nacionalne zaklade, Odjela za podršku i informiranje o programima EU, u više tematskim cjelina obrazložili su tijek obveza korisnika u provedbi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Pozivom “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna namjerava se poticati i unaprijediti transparentnost u planiranju korištenja i dodjeli prostora u javnom vlasništvu, dodijeljenim organizacijama civilnoga društva na korištenje. Programi revitalizacije prostora trebaju obuhvaćati programe i projekte od interesa za opće dobro čije provođenje kroz dugoročni ili vremenski ograničeni rok djelovanja daje vidljivu dodanu društvenu vrijednost kojom se podiže kvaliteta života pojedinca i unaprjeđuje razvoj šire društvene zajednice.

Projekti koji su ugovoreni temeljem prve Odluke o financiranju vrijedni su više od 54 milijuna kuna, a sufinanciraju se iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Više na POVEZNICI

Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook