Visit Us On Facebook

Ždralice pokreću grad Daruvar!

Objavio RADA

25.02.2021. održana je početna konferencija projekta „Ždralice pokreću“ sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Nositelj projekta je Udruga Ždralice Daruvar, a partneri u projektu su Razvojna agencija Daruvar i Udruga osoba s invaliditetom Daruvar. Projekt je ukupne vrijednosti 1.040.277,74 kune, a od čega Europska unija financira 884.614,33 kune.

Cilj projekta je riješiti probleme socijalno osjetljivih skupina a kroz pokretanje poslovanja u skladu s društveno – poduzetničkim načelima, kroz jačanje kapaciteta, znanja i vještina članova Udruge Ždralica i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar te kroz zapošljavanje 7 pripadnika ciljane skupine.

Društveno je poduzetništvo drugačije od klasične ekonomije zbog ciljeva koji se ne odnose samo na financijsku dobit već i na poboljšanje kvalitete života zajednice u kojoj se djeluje. Posebna se pažnja posvećuje onima koji su na neki način iz društva isključeni ili su zbog određenih okolnosti ugroženi.

Ključna načela društvenog poduzetništva počivaju na njegovom utjecaju na društvo i okoliš te na načelu održivosti istoga, u većini slučajeva funkcioniraju vodeći se principom jedan član jedan glas, raspodjela dobiti se vodi pravedno te se višak prihoda koristi za ulaganje u razvoj, ne za dobrobit pojedinca. Poslovanje se odvija na način da se planira dugoročna održivost za zaposlenike, daje se prednost očuvanju radnih mjesta i unaprjeđenju kvalitete života u zajednicama u kojim posluju.

Prednosti društvenih poduzeća vidljive su iz činjenice da je produktivnost veća u odnosu na klasična vođena privatna poduzeća obzirom na činjenicu da su zaposlenici visoko motivirani.

Ovim projektom 12 pripadnica ciljanih skupina dobiva zanimanje krojač/krojačica – verificiranu edukaciju, prolaze tečaj modnog dizajna te su prošli kroz 8 radionica za osnaživanje ciljane skupine koje je održala ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer, kao mentor na projektu.

Trenutno su 2 zaposlene osoba u projektnom elementu upravljanje projektom I administracija, još 7 osoba ciljane skupine će se zaposliti na period od godine dana počevši od 01.06.2021.

Ždralice pokreću grad Daruvar! 1

Udruga koja je u trenutku prijave na projekt bila udruga s nula zaposlenih ostala je društveno poduzeće koje će zapošljavati ukupno 9 osoba čije plaće su 100% financirane iz projekta. Znači da je 9 obitelji dobilo prihod u svojoj kući. Štoviše, naša voditeljica projekta se vratila iz Zagreba u Daruvar, još jedna mlada osoba koja nam se vratila u Grad.

Pružena je velika prilika kroz ovaj projekt da se društveno poduzeće stavi “na noge” kroz besplatne edukacije, nabavu opreme I strojeva, studijska putovanja za upoznavanje primjera dobre prakse i zapošljavanje djelatnika.

Podijeli
Categories: Novosti

Skip to content
Visit Us On Facebook