Visit Us On Facebook

Ždralice pokreću

Ždralice pokreću 1
Ždralice pokreću 2

Prijavitelj: Udruga Ždralice Daruvar

Partneri: Udruga osoba sa invaliditetom Daruvar, Razvojna agencija Daruvar

Naziv projekta: Ždralice pokreću (UP.02.3.1.03)

Naziv poziva: Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I

Cilj projekta: Projekt Ždralice pokreću rješava upravo probleme marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina i to kroz pokretanje poslovanja u skladu s društveno-poduzetničkim načelima, kroz jačanje kapaciteta, znanja i vještina članova Udruge Ždralica i članova Udruge osoba s invaliditetom Daruvar te kroz zapošljavanje sedam pripadnika ciljane skupine, kako bi se stvorila dodatna ekonomska vrijednost i nova vrijednost za lokalnu zajednicu te omogućilo održivo poslovanje udruge, a to je i razlog zbog kojeg je vrijedno uložiti EU sredstva u ovaj projekt.

Održivost projekta: Kako bi uspješno provele ovaj projekt Ždralice će s partnerima najprije pripremiti poslovni plan i pravne akte kako bi uspješno napravile transfer u društveno poduzetništvo. Zatim će provesti set edukacija za ciljanu skupinu i to ukupno 12 članova udruge Ždralice i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar. Prvi set edukacija u trajanju od 48 sati provesti će se s ciljem motiviranja i osnaživanja ciljne skupine za tržište rada. Zatim će se provesti osposobljavanje za zanimanje krojač/ica za 12 članova obje udruge. Članovi udruga također će prisustvovati i in-house treningu modnog dizajniranja na kojem će se između ostaloga i kreirati nekoliko proizvoda od tkanina koji su tržišno održive i omogućuju daljnji rast i razvoj udruge. Iako je udruga već počela s aktivnostima šivanja platnenih vrećica, potrebno je kreirati, uz pomoć stručnih osoba, dodatne proizvode koji će biti ekonomski i ekološki isplativi.

Očekivani rezultati: Nakon provedenih edukacija zaposliti će se 7 članova ciljane skupine (tri osobe s invaliditetom i četiri dugotrajno nezaposlene osobe) te će se započeti tranformacija udruge prema načelima društvenog poduzeća. U sklopu projektnih aktivnosti posjetiti će se i društvena poduzeća u Italiji kako bi kroz primjere dobre prakse što lakše postigli ciljeve. Također, uz već postojeće društvene poduzetnike, socijalne zadruge Humanu Novu i Hedonu provesti će se transfer znanja te širenje koncepta društvenih poduzeća u Hrvatskoj. Udruga će također provesti i aktivnosti otvorenih vrata kako bi pokazala usvojena znanja i poslužila ostalim organizacijama civilnog društva kao dobar primjer.

Ukupan iznos projekta: 1.040.277,74 kn. Državni proračun Republike Hrvatske snosi 15% a Europski socijalni fond 85% ukupne vrijednosti projekta.

Trajanje projekta: 20 mjeseca (od 1. listopada 2020.godine do 31. svibnja 2022. godine).

Kontakt osobe:

Dodatne informacije možete pronaći na slijedećim web stranicama:

•             Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, drustvenopoduzetnistvo@mrms.hr

•             Europski strukturni i investicijski fondovi

•             Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Ždralice pokreću 3
Skip to content
Visit Us On Facebook