Visit Us On Facebook

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO

Objavio RADA

Žensko poduzetništvo čini noviju disciplinu u okviru područja poduzetništva. Poduzetništvo se tradicionalno definiralo kao „muška“ djelatnost“, budući da su upravo muškarci bili primarni sudionici poduzetničke djelatnosti. Želja za postignućem, zadovoljstvo poslom i neovisnost su osnovni motivi za sve veći ulazak žena u područje poduzetništva. Iako su žene obrazovanije, imaju potrebna stručna  znanja i vještine nužne za pokretanje poslova, za razliku od muških poduzetnika, nemaju ravnopravan pristup financiranju, informacijama, podršci. Osnovne prepreke za značajniju  zastupljenost i veću kompetitivnost žena u poduzetništvu ogledaju se u tradicionalnim predrasudama, sociološkim stavovima odgovornih za razvoj poduzetništva, nepovjerenju prema ženama.


Unatoč tome, žensko poduzetništvo bilježi pozitivan trend rasta. Primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja bilježi niz pozitivnih gospodarskih promjena,  četvrtina poduzeća i trećina obrta je u vlasništvu žena. Osnivanju dijela novih poduzeća i obrta prethodila gospodarska kriza , dio ljudi tada je ostao bez posla, pa je bio prisiljen na samozapošljavanje. Krizom su pritom jače bile pogođene žene. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji žene poduzeća razvijaju sporije i uz manje riskiranja od muškaraca. Zato čak sedamdeset posto tvrtki u ženskom vlasništvu ostaje u segmentu mikro poduzetništva, odnosno poduzetnice zapošljavaju do četiri osobe. Dok društva u vlasništvu muškaraca zapošljavaju i višestruko više radnika, ostvaruju veće prihode i raspolažu većom imovinom, što je potvrda veće aktivnosti muške populacije u poduzetništvu. 

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 1

U sklopu projekta Poboljšanje usluga za MSP-ove na području grada Daruvara i općina Dežanovac, Končanica i Sirač Razvojna agencija je 13. studenog 2020. organizirala okrugli stol na temu ”Žensko poduzetništvo”. Predavači su bili Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana i Sanja Bogdan Pavlović konzultantica koja je ujedno i poduzetnica. Na okruglom stolu sve poduzetnice su se predstavile, opisale svoje poslovanje, iznijele svoje poslovno iskustvo, te probleme i prepreke u poslovanju s kojima se susreću, posebno sada za vrijeme pandemija koronavirusa. Ovo su neki od komentara naših poduzetnica :

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 2
ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 3

Moje ime je Andrijana Vinković, vlasnica sam cvjećarnice Andy koja posluje u Daruvaru već skoro 3 godine. Kod nas možete pronaći svašta za svakoga, ideju za poklon, dekoracije za svadbu, također možemo vam ponuditi cjelokupnu organizaciju vjenčanja te svih svečanosti, organizaciju sahrana, vijence i pogrebne bukete. Smatram se  uspješnom u svom poslovanju. Također uz pomoć agencije Rada u Daruvaru ostvarila sam neke od svojih snova. Obzirom da su djevojke jako susretljive, pristupačne i ljubazne, vjerujem u daljnju suradnju te uspješno ostvarenje mojih daljnjih ideja i snova.


Ja volim svoj posao koji radim mnogo godina, makar su jako teška vremena,  voljela bi opstati u ovom poslu. Na predavanju mi je bilo prekrasno , voljela bih što više takvih predavanja jer to večer sam saznala više stvari u koje prije nisam bila upućena.

Dragica Krasnić, vlasnica butika GA-GA

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 4

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 5
ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 6
ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 7
ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 8

Okrugli stol organiziran od strane Razvojne agencije bio je vrlo informativan za poduzetnice. Konkretno, saznala sam da se mogu obratiti Razvojnoj agenciji za besplatno poslovno savjetovanje, pa čak i za izradu projekata nacionalnih natječaja i fondova EU. Budući da smo mi žene poduzetnice uglavnom u uslužnim djelatnostima, ponekad nismo informirane o stvarima koje su izvan naše djelatnosti jer se nemamo vremena baviti se papirologijom i administracijom nakon uredovnog radnog vremena s klijentima. Razvojna agencija je stoga odličan stup koji malim poduzetnicima može dati važnu pravovremenu informaciju. Ovaj Okrugli stol namijenjen ženama poduzetnicama, te izlagači i iskustva žena poduzetnica, pokazali su mi kako nije uvijek lako preuzeti inicijativu i biti poduzetnica. Ali ako poduhvat uspije, svakako je jedna od najljepših nagrada na poslovnom planu. Vlasnica sam obrta pod nazivom Deana Delattre Studio gdje radim polutrajnu šminku odnosno mikropigmentaciju obrva, linije na vjeđama i usana. Uređaj i boje s kojima radim (Long-Time-Liner), proizvode se u Njemačkoj i imaju medicinske certifikate koji jamče potpunu sigurnost tretmana. Volim kod trajne šminke što ističe prirodnu ljepotu žene. Trudim se da svaka od mojih klijentica napusti moj salon sa šminkom koju je očekivala i činim sve da budu zadovoljne.

Deana Delattre, vlasnica obrta  Deana Delattre Studio

Autor
Marija Kovačić

razvojna.marijak@daruvar.hr

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 9

Preuzmite članak

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO


ŽENSKO PODUZETNIŠTVO 10
Podijeli
Categories: EdukacijaNovosti

Skip to content
Visit Us On Facebook